capteur de reves

Ο Ν Ε Ι Ρ Ο Π Α Γ Ι Δ Ε Σ

Τετάρτη

Θελουμε Ειρηνη και Αγαπη...

Ειμαι φτωχος και γυμνος.Αλλα ειμαι ο Αρχηγος της φυλης.Δεν θελουμε πλουτη αλλα θελουμε να εκπαιδευσουμε καλα τα παιδια μας.Τα πλουτη δεν θα μας κανουν κανενα καλο.Δεν θα μπορεσουμε να τα παρουμε μαζυ μας στον αλλο κοσμο.Δεν θελουμε πλουτη,θελουμε Ειρηνη και Αγαπη. (Marpiya Lutta,Oglala Sioux chief,19oς,Κοκκινο Συνεφο).

Τρίτη

Ο Κυκλος.

Προσεξες οτι, οτι κανει ενας Ινδιανος το κανει σε κυκλους,άυτο διοτι η δυναμι του κοσμου παντα λειτουργει κυκλικα και ολα προσπαθουν να ειναι στρογγυλα...ο ουρανος ειναι στρογγυλος και ακουσα οτι και η γη ειναι στρογγυλη σαν μπαλα καθως και ολα τα αστερια.Ο πολυ δυνατος ανεμος στριφογυριζει.Τα πουλια κανουν στρογγυλες φωλιες διοτι και αυτα εχουν την ιδια πιστη με εμας..ακομα και οι εναλλασομενες εποχες κανουν μεγαλους κυκλους και παντα επανερχονται εκει που ξεκινησαν.Η ζωη του ανθρωπου ειναι κυκλος,απο βρεφος σε βρεφος και ετσι ειναι παντου οπου κινειται η Δυναμι. (Black Elk,Oglala Sioux,1863-1950)

Η Πνευματικη οικια.

Εχουμε μαθει να πιστευουμε οτι το Μεγαλο Πνευμα βλεπει και ακουει τα παντα και οτι ποτε δεν ξεχνα.Γi'αυτο δινει σε καθε ανθρωπο μια πνευματικη οικια αναλογη με τις ερημους του.Αυτο πιστευω και ολοι οι ανθρωποι μου πιστευουν το ιδιο. (Hinmaton Yalatkit,Nez Perce,1830-1905)

Ο θανατος.

Δεν υπαρχει θανατος.Μονο αλλαγη κοσμου. (Seattle,Soukouamis chief,1786-1866).

Κοκκινο Συνεφο.

Ελπιζω ο Μεγαλος Ουρανιος Πατερας που μας κυτα χαμηλα,να δωση σε ολες τις φυλες την ευλογια του ωστε να μπορεσουμε να πορευτουμε στην ειρηνη για να ζησουμε ειρηνικα ολες τις μερες μας,οτι θα μας κυτα χαμηλα και οτι θα κυτα για τα παιδια μας και τελικα θα μας εξυψωση μακρια απο αυτην εδω την γη.Και οτι ο Ουρανιος Πατερας θα κυταζη τα παιδια μας σαν παιδια του, οτι ολες οι φυλες θα ειναι παιδια του και οτι οπως σφιγγουμε εδω σ'αυτη την πεδιαδα τα χερια μας σημερα,θα μπορεσουμε να ζησουμε ειρηνικα για παντα. (Κοκκινo Συνεφο,Marpiya Lutta-Oglala Sioux)

Η γη Μητερα...

Η γη ειναι μητερα ολων των ανθρωπων.Ολοι οι ανθρωποι πρεπει να εχουν ισα δικαιωματα πανω της.Θα περιμενατε ακομη και απο τα ποταμια να κυλησουν αναποδα,οπως και απο καθε ανθρωπο που γεννηθηκε ελευθερος,να χαιρεται οταν μαντρονεται και του στερηται η ελευθερια να πηγαινει οπου του αρεσει. (Hinmaton Yalatkit,1830-1904).

Η Φωνη.

Η Φωνη του Μεγαλου Πνευματος ακουγεται στο κελαιδισμα των πουλιων,στη ροη των μεγαλων υδατων,στη γλυκεια ευωδια των λουλουδιων.Εαν αυτο ειναι παγανισμος,τοτε προς το παρον τουλαχιστον ,ειμαι παγανιστρια. ( Zirkala Sa,1876-1934,Dakota Sioux)

Το Μεγαλο Πνευμα.

Το Μεγαλο Πνευμα ειναι μεσα σε ολα τα πραγματα.Ειναι στον αερα που αναπνεουμε.Το μεγαλο Πνευμα ειναι ο Πατερας μας,αλλα η γη ειναι η Μητερα μας,μας ταιζη.Εκεινα που βαζουμε στο χωμα, μας τα επιστρεφει.΅(Wabanaki Algonkin 19ος)

Τα μεγαλα εργα.

Εχω δει οτι για καθε μεγαλο εργο δεν φτανει σ'εναν αντρα το να εξαρταται μονο απο τον εαυτο του.(Isna la Wica 19oς Sioux Teton )

Δευτέρα

Σκεψη Ινδιανας κορης.

Καθε τι στον κοσμο ειναι διπλο.Στο μυαλο μας ειμαστε δυο,καλοι και κακοι.Με τα ματια μας βλεπουμε δυο πραγματα-πραγματα δικαια και πραγματα ασχημα.Το δεξι χερι χτυπα και κανει για το κακο,το αριστερο γεματο καλοσυνη διπλα στην καρδια.Το ενα ποδι μπορει να μας οδηγηση σε κακο δρομο,το αλλο ποδι σε καλο (δρομο).Ετσι ολα τα πραγματα ειναι δυο,ολα δυο.(Νακολκτοκ-κορη αρχηγου).

Κυριακή

Αληθεια,Ισοτητα,Αδελφοσυνη.

Απο την Ινδιανικη προσεγγιση της ζωης επηλθε μεγαλη ελευθερια,μια δυνατη και αποροφητικη αγαπη της φυσης,ενας σεβασμος της ζωης,εμπλουτισμος της πιστης σε μια Υπερτατη Δυναμι και κανονες αληθειας,ισοτητας,αδελφοσυνης,ως οδηγος των κοινωνικων σχεσεων.(Οglala,1868?-1939,Chief Sioux).